2011. március 28., hétfő

Mitől van borsos ára az éttermekben felszolgált bornak?(megfejtés feltéve!)

 Talán mindenki tapasztalta már, hogy a vendéglátó ipari egységek bevett árképzése, hogy a szeszes italokra általában, de különösen a minőségi borokra jóval nagyobb százalékot alkalmaznak, mint általában az egyéb termékeikre. Magyarán az éttermekben jóval drágábbak az italok, mint a kereskedelemben, az alkalmazott árrés gyakran meghaladja a 100%-ot, míg ugyanitt a különböző ételekre, fogásokra alkalmazott hozzáadott értékek, jóval alacsonyabbak.

Mitől van ez? Mi benne a racionalitás?

A megfejtés nem ördöngös, de eléggé érdekes és kíváncsivá tett, hogy vajon mennyire lehet ez  közismert. Ezért úgy gondoltam, hogy felajánlok egy üveg minőségi bort annak, aki a leghamarabb megfejti ennek a titkát. Tehát várom a véleményeket ide a bejegyzés végére a kommentekbe. Az első megfejtő nyerhet.

A díj átvételét majd a nyertes ismeretében, utólag leszervezzük (sajnos csak Udvarhelyre korlátozódik a nyeremény leszállítási ajánlatom).

-----------------------------------
Egy hét után lezárom a versenyt és úgy néz ki, hogy magányosan kell megigyam a boromat.  A megfejtés a következő :

A vendéglátósok hozam, árbevétel maximalizálást alkalmaznak akkor, amikor differenciált árazást gyakorolnak azokra a termékekre, amelyek elfogyasztásával a vendégek több időt töltenek el, hosszabb ideig foglalják az asztalt. Így tudnak nagyobb bevételt generálni, adott, változatlan kapacitás mellett (férőhely a vendéglőben).  Ilyen alapon nagyobb árréssel dolgoznak a boroknál, mondjuk pl. a sörhöz képest, ugyancsak nagyobb az árrésük a desszerten, mint a főfogáson, mert az a vendég, amely desszertet, vagy bort fogyaszt étkezés után jóval több időt tölt el a vendéglőben, foglalván az asztalt.

11 megjegyzés:

  1. Mit jelent nálsd s minőségi bor? mert akármiért nem töröm magam :D

    A megfejtés egyszerü: a boltból csak levesszük a terméket a polcról, kifizetjük és elvisszük. Az étterem ehhez nyújt egy szolgáltatást, azt most ne részletezzük, hogy milyet, mert nálunk ez még hadilábon áll. De jobb helyeken tanácsot adnak a bor kiválasztásához, hogy az passzoljon a fogyasztott étellel, felszolgálják, mosogatnak utánunk, sőt, elitebb helyeken megkóstoltatják a bort, és ha nem ízlik kérhetünk másikat anélkül hogy kifizetnénk azt. Amúgy az még jó, ha csak 100 % os árrést alkalmaznak az italokra, sok helyen ez eléri a 200-300 %ot is. Az ételeknél pedig szintén megvannak ezek a haszonkulcsok, gondoljunk csak a 2-3 lejes salátákra, a 2 lejes kávéscsészényi tejfölre(a csorbához), 1 lejes csípőspaprikára vagy 50 banis kenyérszeletre.

    na mikor isszuk meg azt a minőségi bort??:)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ugyanaz benne a racionalitás, ami miatt a kávézókban egy 10 Ft. értékű kávé 350 Ft.ba kerül. Tippelem, hogy azért ennyi, mert ennyiért is el lehet adni, talán bizonyos mértékű sznobizmust és legendákat meglovagolva. Tehát egy kiló krumplit nem lehet tízszeres áron eladni, mert felhördülne a tömeg, de ha el lehetne, akkor azt is annyiért adnák.

    VálaszTörlés
  3. Figyelem! A kérdés a minőségi bor és az egyéb, ugyancsak a vendéglők termékei közötti árképzési különbségre vonatkozik. Tehát nem a vendéglői árak és a kiskereskedelmi árak közötti különbségről van itt most szó, hanem hogy a boron miert jóval nagyobb a százalék mint a fő fogáson.

    A felajánlott nyeremény pedig minőségi lesz, attól nem kell tartani :)

    VálaszTörlés
  4. Amikor bemegyünk egy étterembe, a legritkább esetben nézzük meg az itallapot, vagy az italárakat. Hajlamosak vagyunk csak az ételek árait nézni (és azt esetleg összehasonlítani más helyek áraival), de nem figyelünk az italok áraira. Így könnyen megtörténhet, hogy az általunk kifizetett számlán a nyereség fele az italokon képződik, pedig csak egy feles Unicumot és egy pohár bort ittunk.

    VálaszTörlés
  5. Szilárd!

    Én megmondanám a megoldást, mert biz-Isten tudom:) - de mivel nem vagyok Udvarhelyi, és nem vonatkozik rám a nyeremény leszállítási ajánlat, nem tudok lovat adni a gondolataim alá:)

    VálaszTörlés
  6. (in)Kognitó, ha a nyereményt nem is tudom leszállítani bárhová, de Udvarhelyi átvétellel bárki számára érvényes. Úgyhogy lökjed a megoldást bátran. Csak hitelesebb lenne a megoldás más szájából, minthogy itt magamnak megmondom a választ. Eleddig nem született helyes megoldás, holnap delutánig még befuthat a válasz.
    Hajrá fiúk, lányok !

    VálaszTörlés
  7. te meg honnan tudod a megfejtést annyira holtbiztosan Szilárd? szerintem csak feldobtad a témát mert nem tudod de érdekel a megfejtés:-)
    szerintem ez egy komplex ügy, egyáltalán nem olyan egyszerü mint a Lóriék jégszekrényén beállítani az órát.
    Lehet azzal van kapcsolatban hogy a bor nem romlik, söt sokáig tárolható és az értéke csak nö a minöségi bornak.. míg a kaja alapanyagok gyorsan megromolnak. Meg bizonyos borok korlátozott mennyiségben kaphatók. de mindenképpen érvényes az a törvény hogy azért ennyi mert van ki megfizesse. ugye

    VálaszTörlés
  8. :)
    lehet, hogy nem is tudom a választ, csak fizettem volna érte egy liter minőségi bort, hogy megtudjam.

    kiderül ma este, addig még várok. sok sikert alias palackorru alias (in)Kognitó, alias Fukushima uraknak. mind a háromnak!
    :))

    VálaszTörlés
  9. Ja, bocsi, majd elfelejtettem megválaszolni palackorru felvetéseit (elnézést, kezdő blogger esete).
    Naszóval, komplex ügy, azt eltaláltad, de van egy speciális dolog amiért a borra pl. tényleg többet tesznek rá mint mondjuk a főételre.

    Ami pedig a bor karakterisztikáit illeti(tartósság, specialitás, szűkösség), azok más kereskedelmi csatornán is kellene érvényesítsék(pl. szupermarket) akkor a hatásukat, a feltűnően nagy árrdifferenciálást, és mégsem teszik. Tehát nem ezektől függ a vendéglátói bor kiemelkedően nagy árrése.

    Hogy honnan tudom a megoldást? Ez maradjon az én titkom ;)

    VálaszTörlés
  10. Már bocsi, de a minőségi bort a legritkább esetben árulják literre. Egy palack jó bor általában 7 deci.
    Ha már...

    VálaszTörlés
  11. Fukushima úr. Nem értem, hogy miért koncentrál ön annyira a bor minőségére. Ha tudta vona a megoldást akkor még megérteném. Remélem nem az én pontatlanságom, a díj prezentálásával, rettentette el önt a helyes megfejtés közlésétől.
    :)
    Amenyiben mégis, úgy kérem szives elnézését.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés