2011. június 8., szerda

Könyvelés a mindennapokra.

Miért járnak könyvelő tanfolyamra azok, akiknek nem kenyerük a könyvelés, sőt, nincsenek semmiféle kapcsolatban munkájuk során a könyveléssel?

Ez a kérdés merült fel bennem, látván, hogy a baráti körből egyesek beiratkoztak egy ilyen tanfolyamra, végigjárták, aztán még le is vizsgáztak belőle. A furcsa számomra az volt, hogy azt leszámítva, hogy ingyenes a tanfolyam, és mondjuk, éppen ráérnek, mindezek ellenére egy elég száraz tudományágról van szó, ami nem dobja fel az ember fantáziáját annyira, hogy szakmán kívül, csak úgy hobbiként, kedvtelésből művelje azt.


Ha a miért-re nem is kaptam választ, arra viszont igen, hogy ha már elvégezték megérte nekik vagy sem? Úgy értem, hogy ha ingyenes is volt, de mivel a mindennapi munkájuk során nem nagyon alkalmazzák, így, ebben az esetben is, megérte-e a rá szánt időt?

A válasz szerintem mindenképp pozitív.

Talán nem mindenkinek tűnik egyértelműnek az a tény, hogy bárki számára hasznosak tudnak lenni a megszerzett könyvelői tapasztalatok. De ha úgy fordítjuk le, hogy pénzügyi alapismereteket sajátítottak el, nos, így már azt hiszem, senki sem vitatná, hogy manapság igenis, nagy szükségünk van az ilyesmire, szinte kivétel nélkül mindannyian hasznát vennénk az ott tanultaknak.

Mit is tanulhattak a barátaim a könyvelésből, aminek a mindennapokban bárki hasznát veheti, szakmai területétől függetlenül?

Ha megértették a kettős könyvelés lényegét, hogy miért van a nyilvántartás külön az eszköz és a forrás oldalon vezetve, akkor megértették ugyanazon érme két különböző oldalát, a pénzügyek gazdasági és a jogi vetületét.

Ha megértették az eszközöknek és a forrásoknak a hozzáférésük, illetve lejáratuk szerinti kategorizálásának a lényegét, akkor megértették a finanszírozási egyensúlyt, és akkor már biztos nem fognak az életük során hosszú távra befektetni rövid lejáratú kölcsönből, vagy fordítva - mint a fél ország - mert az mindkét esetben csapda, és helyrehozhatatlan pénzügyi egyensúlytalansághoz vezet, egyenesen a csődhöz.

Ha megértették a vagyon és a különböző gazdasági fluxusok (pénzügyi, reál) nyilvántartásának lényegét és a köztük levő összefüggéseket, akkor valószínűleg könnyebb lesz nekik bármikor az életük során egy saját befektetést / beruházást elindítaniuk, annak nyilvántartását lekövetniük, esetleg a várható hozamot kiszámítaniuk.

A barátaim valószínűleg nem fognak sokra emlékezni a számlakódokból, de nem is ez a lényeg, inkább az válhat a hasznukra, hogy a pénzügyi könyvelésről tanulva, az átlagnál sokkal tudatosabban és hatékonyabban tudják majd menedzselni saját vagyoni és pénz-ügyeiket.

Sok sikert hozzá.

4 megjegyzés:

  1. Mitől gazdasági és jogi oldal az eszközök és a források? A gazdasági flux? Az meg mi fán terem?

    VálaszTörlés
  2. A forrás oldal a jogi kötelezettségeidet tűkrözi akár a részvényesek akár a finanszírozók felé. Tehát nem csak az eszközeid hanem azok származása is fontos, főleg a finanszírozási egyensúly miatt.

    Minden befektetés egy pénzügyi fluxussal kezdődik, azaz a finanszírozással, azt követi, a reál beruházási fluxus. A reál és a pénzügyi fluxusok kiegyenlitésére szolgálnak pl. a készletek(stoc). Ezek egyensúlyban tartása is nagyon fontos.

    VálaszTörlés
  3. Az elsőt így már értem, de a fluxussal még mindig bajom van ... nem lehet, hogy ezt románból vetted át, mert én még fluxról idáig nem hallottam ...

    VálaszTörlés
  4. Hát ciklus, mondom, hogy ciklus....

    VálaszTörlés