2011. április 27., szerda

Billa-Penny(megfejtés feltéve)


Nem mindennapi látvány, hogy az egyik szupermarket összehúzza magát kisebb helyre a saját épületében és beenged maga mellé egy konkurens üzletláncot. Kíváncsi lennék hozza, mit szóltok, hogy mindezt miért teszi a Billa? Pontos magyarázata van. Még annyit elmondok, hogy nem messze, és az út túloldalán található a Kaufland. Nos, az első helyes megfejtő ajándékba részesül.

Megfejtés...


A Billa pontosan a feltörekvő hypermarketek (mint a Kaufland, Real, Careffour) miatt kellett újrapozicionálja magát. Ezért kisebb felületet választott, kisebb és hatékonyabb áruválasztékkal. Elsősorban a mindennapi, hét közbeni vásárlásokra koncentrál mivel a hétvégi vásárlók egy részét elszippantja a Kaufland, aki sokkal nagyobb áruválasztékkal rendelkezik. A kisebb felület, gyorsabb és hatékonyabb vásárlás viszont megkönnyíti a hétköznapi vásárlásokat. A megmaradt felületén pedig ugyancsak a konkurense, a Kaufland diszkontpolitikáját védi ki, hiszen a Penny egy diszkont üzletlánc, ami kevés termékkel dolgozik és alacsony áron. Épp ezért nem is veszélyezteti a Billa klientúráját. Tehát ez a felállás szinergikus előnyöket teremt, kellően differenciáltak egymáshoz képest és ketten együtt komoly vetélytársai lehetnek a Kauflandnak.

Május 2.
Úgy értékelem, hogy mindkét hozzászóló elég közel járt a megfejtéshez, ezért mindkettőjüket szeretném díjazni. Ági, Fenyő, mondjátok a kedvenc sörmárkátokat, amint alkalom adódik „leszállítok” egy üveggel belőle.

5 megjegyzés:

  1. Na végre! törzsolvasóid, mind a 4 már vártuk az újabb rejtvényt :) Remélem sikerül megelőznöm Fukushimát és elviszem a fődíjat. Apropó, mi is az?
    Szerintem, a Billa azért engedte be a Pennyt, mert egyrészt egyre kevesebb a vevője és a bevétele, főleg a Kaufland közelsége miatt. Ezért nincs szüksége akkora helyre, viszont a bérleti díjból származó bevétel jól jön, és úgy gondolja, hogy ketten a Pennyvel jobban fel tudják venni a versenyt a Kauflandal mint egyedül (2 egymás mellett levő supermarket kínálata csalogatóbb lehet a vevőknek mint egyé). Amúgy a Penny nem akkora konkurens a Billa számára mint a Kaufland, a Penny ugyanis diszkont áruház, sokkal szükösebb a választéka, inkább az alacsonyabb jövedelmü, igénytelenebb vevőket célozza meg. Mellesleg az is lehetséges, hogy ugyanazon cégcsoporthoz tartoznak.

    VálaszTörlés
  2. Fenyő kollega nagyon közel jár. A díjat oda is adhatnám, de még várjunk egy kicsit, hátha lesz aki pontosít. Akár ön is, Fenyő úr, válaszolva arra a kérdésre, hogy pontosan miért is tud a Billa a Pennyvel karöltve jobban versenyezni a Kauflandal, illetve miért nem kell féljen a Billa, hogy a Penny elszívja a vásárlóit ?

    VálaszTörlés
  3. Még egy ilyen kekeckedő bloggert. Mindent apró részletesen ki kell fejteni?!?:)

    A Billa nagyon jól ismeri úgy a Penny mint a Kaufland áruválasztékát, sőt árait is. a 3 supi közül, a Kauflandé a legnagyob és legbővebb kínálat, választék, és az árai sem rosszak. Billáék tudják jól, hogy Pennyék mellett tudnak létezni, teljesen más az árukínálatuk, és úgy gondolják, hogy lesznek vevők, akik elmennek olcsó termékeket venni a Pennybe, de ha már ott vannak benéznek a Billába is, mert a Pennybe mindent nem kapnak meg. Ketten kiegészítik egymást: a Pennybe ott vannak az alacsony árak, a Billában a nagyobb kínálat, minőségibb termékek.

    VálaszTörlés
  4. A két cég teljesen másképp pozícionálja magát a vevők fejében. Így, hogy kettő az egyben, azaz egymás mellett, még jobban kijön a különbség, sokkal könnyebb differenciálni a kínálatot. Így besétál az ajtón az a vevő, akinek az ár a fontos és az is, akinek széles termékkínálat és a minőség. Szélesebb vevőközönséget érnek el. Ráadásul, ha már a vevő besétált, lehet, hogy beugrik a másik üzletbe is valamiért, ahogy az előttem szólók is említették. Azaz, 1+1 több mint 2 ;)
    Mi is az ajándék? :)
    Üdv,
    Ági

    VálaszTörlés
  5. Úgy nézem, hogy Ágnes is becserkészte a megoldást, legalábbis annyira körülirta, hogy már nem nagyon tagadhatom meg az ajándékot tőle sem :) Egy esetben azonban még hirdethetek abszolut gőztest Fenyő és Ágnes között ha valaki kimondja azt a szót amit csak körülirtunk idáig. Szóval, hogy is mondják másképp azt a közgazdaságtanban, hogy 1+1 több nimt 2 ?
    ;)

    VálaszTörlés