2011. február 23., szerda

Versengés v. Kooperáció

Egy kerdessel inditanek: Versenges vagy kooperacio ?
Letezik ez a dilemma es komoly szerepet jatszik a gazdasagi szereplok donteseiben, a fejlettebb piacgazdasagokban (jobb helyeken).
Na nem ugy a mi kis szekelyfoldi, "bimbozo" vallalkozas-kulturankban ! Idehaza ismertek a versenges mindenaron es minden szinten esetei(lasd "a szomszed kecskeje", vagy a "majd en megmutatom" tipikus eseteit), a nulla osszegu jatek("ha neked tobb jut akkor nekem kevesebb marad") es ezzel slussz passz ! Tudomany kimeritve.


Velemenyem szerint ez reflektalodik idehaza a teli turizmusban is illetve annak nyogve - nyelos fejlodeseben. Egyetertek, hogy meg van hely a piacon amig a globalis felmelegedes kozbe nem szol, de talan az elott meg fognak tortenni dolgok. Nagyobb fejlesztesek is mint amilyen probalkozasokat latunk idaig. Ez orvendetes lehet, talan egy kis szomorkas szajiz keveredik bele, espedig az , hogy ezen nagyobb meretu, egyertelmuen kooperacioval elerheto infrastrukturalis befekteteseket a teli turizmusban talan nem mi, szekely vallalkozok fogjuk meglepni. Jonnek a csehek, osztrakok(a Fogarasi havasokban mar egy cseh ceg fektet be) es megcsinaljak helyettunk, nelkulunk. Mehetunk majd felvonosnak, ratrackra dolgozni meg hasonlok ... vegul is a lovas szekely utanni traktoros szekely evolucioja folytatodhat a ratrack-os szekelyel egeszulve ki nemde ? Alkalmazkodni meg tudunk, ha sajat sorsunkat iranyitani mar nem is.
Viszaterve az eredeti kerdesre, miszerint versenges kell minden teren vagy kooperacio ? Szerintem mindkettore szukseg van.
El kell donteni a mindenkori piaci igenyekbol kiindulva, hogy milyen befektetesesk szuksegesek, gondolok itt egy teljes palyarendszer projektjere, egy udulokozpontal stb.
Utanna ezt lebontani, hogy milyen szinteken es milyen eszkozokkel lehet megvalositani. Pl. egy tiroli volgy kozosen epit ki mondjuk kozlekedesi infrastrukturat, palyarendszereket kulon fejlesztik de kozos berleteket adnak ki(tehat ertekesitesben mar kooperal !). Ugyanakkor minden kis udulotelepules nem verseng, hogy wellness kozpontot nyisson, az van az egyikben, a masikban pedig ugeto, vagy mas tipusu sportcentrum. Hoszu lenne a felsorolas akar a verseny, akar a kooperalas, akar a ketto egyuttes peldajara. Egy biztos, hogy ez vallalkozas-kulturatol fugg, ott sem egy-ket ev alatt alakult ki es mukodik. Talan ezt kellene megtanulni, elsajatitani, ellopni. Mert a piacon ez a tudas letezik es utat keres maganak.

A piac nem var, talan meg annyit sem mind a globalis felmelegedes
.

szkiny
'10.12.16
valasz a kovetkezo blogbejegyzesre:
http://marketingindustrial.ro/blog/hu/2010/01/konkurencia-a-sipalyak-kozott/

1 megjegyzés:

  1. Amikor szállásajánlatokat böngésztem Erdélyben, román vidéken, azt tapasztaltam, hogy még ott sem állnak, mint a székelyföldi szállásadók - ellátáson kívül egyéb programot, lehetőséget alig találtam, márpedig én nem csak aludni szerettem volna egy kényelmes ágyban, hanem kimenni, szétnézni, látni. Na erre nem volt ajánlat. Székelyföldön legalább vannak programok, bár ezek láthatóan egyéni szervezésben zajlanak, ami meglehetősen nehezíti a hosszú távú működtetést és fejlesztést. A kooperáció szerintem egy olyan magas szintje a vállalkozói kultúrának, amire a román/erdélyi/székelyföldi vállalkozók még nem jutottak el, legalábbis a turizmusban nem. Sajnos. Mivel rövidtávon gondolkodnak, ezért csak win-loose szituációt tudnak elképzelni, pedig a kooperációban ott van a win-win lehetősége is.

    VálaszTörlés