2011. február 27., vasárnap

Parkolási díj

Kell nekünk parkolási díj? Jogos ha a város pénzt szed belőle? Egyáltalán, mi lesz azzal a pénzzel, amit a parkolási díjból inkasszálnak? Kit érint hátrányosan, ki profitál belőle és ki marad ki teljesen a buliból?
Sok, sok kérdés merül fel és vált ki heves vitát a mi kis közösségi életünk nagyléptékű fejlődése közben.
Merthogy az, Uraim, eléggé nagy léptékű fejlődésnek számít, ha Székelyudvarhelyen parkolóórákat szerelnek fel a belvárosban. Fel is izzítja keményen a kedélyeket. 

Hiába, hogy már szinte mindenki látott parkolóórát, de az nem nálunk volt. Az más. Nálunk nem lehet pont úgy, mint máshol, mert mi vagyunk a világ köldöke - csak a világ nem tud róla, mert olyan mint egy kicsi gyerek - ahonnan indul minden és ahová vissza is érkezik mindig. Az origo kéremszépen mi vagyunk. A probléma ezzel csak az, hogy a mi kicsi székely gondolkodásunk ‘ejszen’ sosem merészkedik túl messzire ettől az origótól. Meg is látszik.

Hosszasan lehet érvelni mellette, a közjavak elméletét részletezni. Részletezni még a szűkösség problémakörét a közgazdaságtanban, amit szabályozni kell mert ha nem, a ‘nép’ öntörvényűen kisajátitja és az már ténylegesen igazságtalan a társadalom egészére nézve. Jogos díjat szedni ha van ellenszolgáltatás: jogos, sőt kötelező egy ilyen problémát szabályoznia a városnak. Ha egy városnak a szerkezetéből adódóan forgalmasabb a központi területe, és parkolási problémák lépnek fel, akkor azt valamilyen úton-módon orvosolnia kell a forgalom szabályozásával, parkolási díj szabással, még ha oly nehéz is felfognia a Kossuth utcában élő és egész nap a lakása előtt parkoló polgártársnak, hogy az nem csak az ő utcája.

Persze ellenérvelni is lehet, de nem célszerű a szabályozás valamilyen formájának a létjogosultságát kétségbe vonni. Kritika érheti és mondjuk jogosan a kivitelezést, a bevétel elosztását, vagy annak célfelhasználását. Engem is zavarna, ha azt látom, hogy holnaptól a működtető cég hízik és a városrendészetnek nincs miből kijavítani az útburkolatot, stb. Azonban ne tévesszük szem elől azt a tényt, hogy szabályozni kell valamilyen módon, még ha ez olyan furcsa is számunkra, csak mert ilyen még nem nagyon történt nálunkfelé.

Meg kell tanulni élni vele. El kell távolodni a köldöktől és alkalmazni a világban már működő számos jó példa közül valamelyiket. Azt is mondhatnám ironikusan, hogyha ezt nem tudjuk megoldani magunknak akkor mire kell nekünk az autonómia? Ez nem egy a sok, működtethető önrendelkezési/öngazdálkodási forma közüli kéne legyen? Amikor a saját házunk táján rendet szabunk, és az abból befolyt pénzzel is mi magunk rendelkezünk, arra forditjuk amire mi jónak látjuk. Vagy tegyék ki a táblákat Bukarestből a Kossuth utca szélére? Lehet, hogy jobb lenne úgy, mondanák egyesek, mert akkor nem látnánk mit csinálnak a pénzünkel. J Ez is egy vélemény, de remélem nem rúg labdába.

u.i.
Figyelem, sokaktól hallom felháborodva, hogy ez megint egy új adó, és hogy már nemtudom hányadik bőr lesz lehúzva rólunk, stb. Nem kérem, ez egy “taxa” szép magyarosan, azaz egy díj, amiért egy ellenszolgáltatást kapunk, ha igényeljuk. Ha pedig nem, hát nem kell fizetnünk érte, ellenben szomorkodhatunk, hogy nincs ingyen parkolás. Elfogyott. De ingyen ebéd sincs már kérem, az régen volt, talan túlzottan is hozzászoktunk !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése