2011. június 19., vasárnap

Szociális hálózatok világtérképe

A napokban jelent meg a web 2.0-es világ térképe. A Facebook a világ vezető szociális tere, a 134 országból 119-ben ő dominál, és közel 700 millió felhasználóval rendelkezik.

World Map of Social Networks


http://www.vincos.it/world-map-of-social-networks/

A térkép egyik érdekessége, hogy a Facebook virtuális terében mi vagyunk, azaz Európa, a legnépesebb kontinens 205 millió felhasználóval.
A térkép érdekessége még, hogy kísérletiesen hasonlít a Huntingtoni civilizációs térképhez. A szociális hálózatok kialakulása és elterjedése a virtuális térben, azt mondhatjuk, hogy nagymértékben leköveti a világban létező kulturális határokat.


„Kis eltérések” azért vannak.
Az eltéréseknek azt hiszem, hogy mi, kelet-európaiak vagyunk a leginkább a nyertesei, akik mára már – legalábbis a szociális hálózatok virtuális térképén - a nyugati kultúrkörhöz sorolódunk.
Mégsem mi vagyunk a legnagyobb eltérés a két térkép között! Az Arab világ teljesen átsorolódott a szociális világhálózatok világtérképén, a nyugati kultúrkörben elterjedt Facebook felhasználók közé.
Azt is mondhatnánk, hogy virtuálisan már demokratizálódtak! És nemcsak. Vagy ebbe inkább ne menjek bele? Talán kérdések merülnének fel a mi „realitásainkkal” kapcsolatban is?

A súlyozás kedvéért ime egy másik térkép, a facebook használatának intenzitásáról:

6 megjegyzés:

  1. Kedves Szerkesztő Úr!
    Szeretném felhívni figyelmét, a kísérleties hasonlóság és a kísérteties hasonlóság között óriási a különbség. Vegyük a klasszikus példát: Vidd ki a bilit, vagy idd ki a bilit. Nem mindegy.
    Üdvözlettel,
    Schmidt Pál
    álamfő

    VálaszTörlés
  2. Helyes az észrevétel. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Kerdes, hogy ezek a terkepek mennyire kovetik a kulturakat vagy inkabb egyes kultura "vezeto elitjeinek" a strategiajanak resze.
    Az azert felettebb gyanus, hogy annyi ev gyotrodes utan, az arab allamokban par honap vegigfutott "valtozas szele" es ez mind a hatterbol "online megpiszkalva", lasd pl. az egyiptomi csetepate kirobbantoja a Google egyiptomi igazgatoja.

    VálaszTörlés
  4. Egyiptom esetében csak a végkifejlet volt pár hónap. Azért már 2000-es évek elejétől folyt a társadalmi párbeszéd, szervezkedés, elégedetlenség a virtuális térben. Az egyiptomi titkosrendőrség több mint 100 db. blogot követett hivatalosan, a felbújtók leleplezésének szándékával. Az űgy akkor pattant el amikor erőszakkal kezdtek eljárni és egy netes kávézóban a rendőrség 2010 nyarán kinyírt egy Sahel Kaid nevezetű netes aktivistát. Ekkor csinálta meg a Google-s fickó a halott gyerek emlékére a facebook oldalt és ez után kezdtek el szervezni konkrétan a 2010 év végi választásokra konkrét felvonúlásokat. Ez persze csak 2011 év elejére tetőzött, részben a Tunéziai események hatására is.

    Tehát egyáltalán nem megalapozott az a közhiedelem, hogy nem a társadalmi elégedetlenség volt az alapja az egyiptomi forradalomnak, hanem felbújtás, nagyhatalmak befolyása.

    Többet mindezekről akit érdekel itt : http://www.jadaliyya.com/

    VálaszTörlés
  5. Ami pedig minket illet szeretném azt hinni, hogy minket is lefed a nyugati kultúrkőr térképe.
    :)

    VálaszTörlés
  6. ez tényleg Schmidt Pál volt de király

    VálaszTörlés